Pre úsporu energie a dosiahnutie čo najlepších výsledkov varenia a vyprážania:

  • Varte na platni, ktorej priemer čo najviac zodpovedá priemeru dna nádoby.
  • Na plynovom sporáku nastavte plameň tak, aby nepresahoval obvod dna nádoby.
  • Na ohrievanie, naparovanie alebo prípravu omáčok nastavte nižšiu teplotu sporáka.
  • Nastavenie teploty je veľmi dôležité. Nižšie nastavenie teploty nielen šetrí energiu, ale najmä riad neprehrieva. Prirodzenou vlastnosťou keramického povrchu je, že drží a uvoľňuje teplo efektívnejšie, čím umožňuje rýchlejšie uvariť niektoré jedlá bohaté na proteíny.
  • Nenechávajte nádobu variť "naprázdno".

 

Pre dokonalý výsledok:

  • Vždy začínajte variť iba na čistom riade. Po použití riad dôkladne umyte pomocou jemnej hubky a uistite sa, že ste odstránili všetky zvyšky jedla a tuku. Až potom riad upracte.
  • Potraviny vyberte z chladničky 10 minút pred varením.
  • Riad predhrejte. Olej nechajte rozpáliť na optimálnu teplotu a až potom pridávajte suroviny.
  • Majte na pamäti, že tuky a oleje sa zahrievajú pri rôznych teplotách. Odporúčame vám používať olivový alebo palmový olej, ktoré sú nielen zdravšie, ale k ich prepáleniu dôjde až pri neporovnateľne vyšších teplotách.
  • Vďaka výbornej tepelnej vodivosti riadu dochádza k veľmi rýchlej karbonizácii jedla a oleja. Preto vždy varte pri nižších a stredných teplotách. Vysoké teploty používajte iba na praženie či flambovanie.
  • Na nepriľnavý povrch nikdy nepoužívajte kovové náčinie. Životnosť svojho riadu predĺžite používaním drevených, bambusových, gumových či plastových nástrojov.
  • V riade jedlo nikdy nekrájajte / neporciujte.

 

Starostlivosť a čistenie:

  • Po každom použití nechajte riad najprv vychladnúť, až potom ho dôkladne umyte.
  • Pre bezpečné stohovanie použite špeciálne podložky, ktoré zabránia oderu a poškriabaniu riadu.
  • Ponorenie rozpálenej nádoby do vody môže mať za následok jej nenávratné poškodenie.
  • Výrobky GreenPan sa umývajú veľmi ľahko. Umývanie GreenPan v umývačke riadu môže mať za následok poškodenie nepriľnavých vlastností keramického povrchu pôsobením tvrdej vody a agresívnych alkalických detergentov, ktoré sú základom čistiacich prostriedkov. Ideálne je riad umyť ručne v teplej vode so saponátom, opláchnuť ho a osušiť jemnou handričkou alebo papierovou utierkou.
  • Na umývanie NEPOUŽÍVAJTE drôtenku alebo drsnú stranu hubky na riad. Najlepšie výsledky dosiahnete pomocou jemnej hubky alebo handričky.
  • Na umývanie NEPOUŽÍVAJTE čistiace prostriedky na rúry, abrazívne čistiace prostriedky a prostriedky s obsahom chlóru. Povrch panvice neoškrabujte.
  • Ak sa vytvoria na povrchu riadu drobné tmavé bodky, ide o následok dlhodobého varenia na tuku pri vysokých teplotách. Karbonizovaný tuk a mastný film urýchli stratu nepriľnavých vlastností riadu. V prípade, že sa tak stane, odstráňte všetky zvyšky jedla z riadu, čiastočne ho naplňte teplou vodou a rýchlo priveďte k varu. Vypnite sporák a nechajte riad pomaly chladnúť. Po vychladnutí by sa malo dať pripálené jedlo jednoducho zotrieť. Pri silnejších pripáleninách ponorte nádobu na niekoľko hodín do vody so saponátom. Potom nádobu dôkladne vyčistite handričkou alebo jemnou hubkou. Škvrny nezoškrabujte, nedrhnite drôtenkou ani drsnou stranou špongie, nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky. Poškodili by ste nepriľnavý povrch riadu.
  • Vonkajšiu stranu riadu tiež vždy starostlivo vyčistite. Neumytá mastnota môže zapríčiniť vznik ťažko odstrániteľných škvŕn.